Surdeigsbrød-koloni

Surdeigsbrød-koloni

Jeg skal lære meg å bake surdeigsbrød.

Tekst og foto Jadwiga B. Podowska

Juni 2016
Jeg skal lære meg å bake surdeigsbrød. Brødet jeg husker fra barndommen, litt surt, litt fuktig, men med knasende skorpe. Hvor skal jeg begynne? Jeg googler. Det finnes flere hundre oppskrifter, på ulike språk. Jeg leser, ser på video – det er tydelig at baking av surdeigsbrød gjør noe med mennesker. Det virker nesten som en religion. Surdeigsbrødbakere uttaler seg med stor omsorg om brødet sitt. Surdeigstarteren deres fremstilles som et levende vesen, et kjæledyr de er glade i og har ansvar for. Noen skryter av hvor gammel starteren deres er, jo eldre jo mer respektabel.

I eventyret Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry sier reven til den lille prinsen: «Du har bestandig ansvar for det du har gjort tamt». Surdeigsbrødbakere tar disse ordene veldig alvorlig. De forteller også at de nystekte brødene synger for dem. Ikke overraskende skrives det dikt til surdeigsbrødet pris. Jeg ble dratt inn i deres uakademiske diskurs og opplevde at mitt forhold til brød ble forandret. Surdeigsbrødet ble for meg et meningsfullt fenomen, men også en metafor for global oppvarming.

Surdeigsbrødets deig er et mikrobe-paradis som forvandles til helvete i ovnen. Det må være en grusom død når temperaturen øker fra 4 grader (kjøleskap) til 250. Men før det skjer mater jeg kolonien med vann og mel og passer på at den har det bra. Kolonien blir til et paradis av konsumpsjon og reproduksjon. Mikroorganismer spiser karbohydrater, fett og proteiner. Samfunnet deres vokser seg tre ganger større enn det var i utgangspunktet. Deres habitat ekspanderer, fylles med karbondioksid produsert av gjær, deres elver fylles med melke- og eddiksyre, dessuten alkohol. Jo lenger de holder på, jo mer syrlig blir klimaet. Når kolonien er på sitt beste, baker jeg brød. Den «grådige» konsumpsjonen stoppes og det rike livet utryddes i en ovn. Byggverket skapt av bakterier og gjær, stivner bak hard skorpe i et monument som forteller surdeigskoloniens grusomme historie.

Februar 2021
I morgen baker jeg nytt brød. Slik har vi gjort de siste 30 000 år, uten at vi forstår hva et brød egentlig er.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: