Suzy Dahl – Sylskarp

Dronninga har kommet hjem. Ingvild Hammer ruler, hun er rock`n`roll, dette har hun studert med entusiasme og alvor siden hun var unge og nå i 2015 tar hun over og slipper monsteret Suzy Dahl løs på offentligheten.

Sylskarp er et 9 låters verk som passer på 2 sider av en tolvtommer og svinger sterkere enn noe annet vi har hørt på en stund. En kunstnerisk triumf som skyver all eventuell tvil til side. Suzy Dahl går utenpå og runder rundt alt som går som storhet i den hjemlige rocken. Det er mange gode grunner til å henfalle til en smule panegyri i møtet med Suzy Dahls debutalbum, ingenting taler for å la være. I et år med stor bredde og høy kvalitet i den hjemlige rockproduksjonen skiller Suzy Dahl seg ut som noe helt nytt og forunderlig sterkt, utfordrende og vakkert.

SUZY DAHL

SUZY DAHL. Ingvild Hammer i midten,flankert av Elin Kristiansen og Catherine Langeland. I bakgrunnen et hardt og rørig komp. foto: Åse Karlsen

Jeg husker en morgen for ca 30 år siden, en 15 år gammel Hammer vekker meg ved å banke på ruta mi i første etasje i en bygård på tøyen. «du må våkne! Vi har den nye skiva til metallica!» hvorpå hun satte på blastern og jeg hører introen på «battery» for første gang. Et par år senere kunne vi se henne på scena med Behind Bars,hvor hun bl a sang selvsamme metallicas «motorbreath». Dette var på den tiden metallica var tøft, lenge før de ble hardrockens svar på budweiser. På slutten av 80-tallet var det horder av band som kjempet for å være på høyden med den rivende utviklingen innen hardcoren og den moderne rocken generelt. Gjennom Behind Bars var Hammer med på dette og hun utmerket seg tidlig som en energisk og karismatisk figur med rå stemme og sterkt engasjement for faget.

Det har gått nesten tre tiår siden Hammer scenedebuterte med Behind Bars, hun har vært høyt og lavt i rockescena hele veien siden, som frontfigur i egne band og som energisk korist i andres. Hammer har stemmen og energien, med Suzy Dahl viser hun også at hun til fulle mestrer og er på høyden av den moderne rocken. Suzy Dahl er ett hakk foran, oppsummerer og drar retningen videre. Det er tungt, mørkt og intenst, fullt av nerve og milt og store, spenstige omkved og overganger. Det er ikke noe popfrieri Hammer leverer har, dette er stort, vanskelig og utfordrende. Det ligner ikke på det folk er vant til å høre, og takk og lov for det.

Det er ingenting lettvint over Hammers prosjekt. Hun har vært en ihuga student av faget i tre årtier, hun har gått motstrøms den svære elva som er samtidig rock på leiting etter de grunnleggende elementene. Suzy Dahl er et produkt av den kunnskapen hun har tatt til seg og det er et formidabelt arsenal hun kalibrerer og fyrer av med dette bandet. Og for et band! Amund og Henrik Maarud og Egil Stemkens utgjør et tett og dynamisk komp med fintfølelse og baller nok til å bære Suzy Dahl fram med perfekt formet larm og trøkk. Konserten på slippfesten for «sylskarp» avduket et motivert og blodtørstig band som ikke er innstilt på å ta fanger. Dette er mer hardcore enn hardcore, Suzy Dahl utgjør en ny dreining av skrua, det er dette som er rock nå!

Foto: Åse Karlsen

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: