Ting

Ting skjer, sier vi, og jeg selv bruker ordet i Ting og Tang, og videre i å isolere en ting og studere det, som en kopp.

Tekst og foto: Bror Wyller

Jeg interesserte meg for kopper en periode og tegna min egen kaffekopp smooth, det var gøy. Kaffekopp med skål, og dette napper. Tegne.
Senere tegnet jeg en mynt, på vei til min første croquis, og kom på setningen: Hvor mye koster en tier? Zen. Det ble utgangspunktet for at jeg kunne tegne perspektiv, etter levende modell.

Et glass er en ting.
En spøk er én ting, harselas er noe annet.
Bruksgjenstander er én ting, som tallerken. En pyntegjenstand er ingen ting.

Jeg vil si deg én ting!…
Et uttrykk som blir brukt.
En ting er sikkert!…

Ting skjer, sier vi ja, og det er ikke den tingen som ikke interesserer meg her

Min forespørsel her om en form for feminisme, ut fra Lukas’ begrep «tingliggjøring», er begrepet kjønnsobjekt.

Objekt for egen tilfredsstillelse. Tilforlatelig går vi inn i tingenes midte, tingenes vesen og man kan betrakte en ting, som en kafé, oppleve den på sin måte og kafeen i seg selv er da noe som man ikke kan enes om, hvordan Parksalongen på St. Hanshaugen er.

Det betyr ingen verdens ting!

Jeg ser på denne tingen her, en båt, og det foresvever meg at noen eier den, eier tingen.

En lighter er i en viss forstand felleseie, den vandrer, den går til den som har bruk for den, et brukbart synspunkt på dette er at det å eie en ting har betydning noen ganger, og andre ganger ikke. Jeg eier min datamaskin og låner den ikke ut uten videre. Det samme gjelder pennen min, for jeg er svært avhengig av den. Den er min!

Man eier ikke mennesker, man eier sin bil, og sin sykkel og sin leilighet eventuelt, og man snakker i andre betydninger om ting, der man er opptatt av ting og tang og folks gjøremål og ditten og datten og folks ve og vel. Det er en ting!

Da er ting i overført betydning; mine forsøk her på bearbeidelse er da politisk i den forstand at for en person som driver butikk betyr folk uten penger ingenting.

De har ikke verdi for ham rent pengemessig, men de kan få være på kafeen og drikke vann for det er en erfaring at noen gjerne kjøper øl til vedkommende. Den blakke drar folk. Han kan også være hyggelig å prate med, og da går dagen bedre, det ble menneskelig og fint her og god stemning. Det drar folk!

En ting til, det er ikke meg bekjent noen som driver med ingenting, da er de døde. Alle driver med noe!

En eller annen virksomhet, som bøllefrø på pub for eksempel; en ting ved det er at det kan være muntert med jobb som bøllefrø på pub. Det er komfortabelt for vedkommende, da føler han seg vel og slapper av!

Én ting er julehandelen, før jul. Det finnes en utbredt påstand om at en ting kan varme. En bok, et teppe, en pose popcorn, et varmt pledd, et par ski, en jukeboks til heimen, en bil, en sparkesykkel, en dress, og hva du vil, en julegave, en pose twist, et par sokker, en drabantby, Manglerud til jul!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: