Togtur Bergen Oslo

NSB Kafé, nostalgisk i Vy, vakkert. De nære ting forbi Osterøy med gamle Dampen. Fra Osterøy til Magerøy, det er et stykke, sør her i kyst ligger Stord, så er det ikke store øyer på Strekningen Stavanger Ytre Oslofjord. Osterøy midt på Vestlandet, respect! Sør-Kina-havet er ikke her, her er det grelt men det er noe her å kjenne på, folks mas på toget. Vaksdal. Harald Stanghelle er fra området Stanghelle her, og her har jeg kjørt tog tusenvis av ganger. Bånn utsikt nå. Vaksdal er vakkert. Tur i terrenget der kan nappe. Husas plassering ned bakke er flott.

Ro i sinnet. Mektig sundet mot Osterøy nå høye fjell, Dale mot Voss flatt er der om 20 minutter, på Vossevangen der vil eg bu! Strøtankar i bygde-Noreg, greit å være i verden og på landet når man er det, Holberg bevarte sinnets ro i sine tekster, det gjer eg og.

Hvordan Holberg var privat, veit da faen. Bolstadøyri. Var Ludvig Holberg der? Han vokste opp i Bergen Nordnes og var sikkert en helt vanlig dum bergenser til vanlig.

Nei, toget flyr mot Voss, Bergensbanen fra Voss til Geilo er innen rekkevidde. Nå, lang tunnell.

Toget går fort gjennom fjell, i vakker tunnell.

Nettet er ikke alltid patent på linja, ninja nei jeg vil studere Holbergs liv litt og husker en debatt om han var norsk eller dansk en gang harde tak der og en nordmann sa med bestemthet at han VAR dansk, tulling. Nei, han var fra Bergen, Nordnes.

Han kom ikkje frå Fusa, var ikke spessielt rusa. Nei, i påvente av wikipedia artikkel om Holberg vil jeg bare nevne at skulle du studere på den tida så måtte du til København. Bergen universitet kom først 1960. Ludvig gikk til Roma og var i Oxford og snakka om sin poetiske raptus med disse komediene og skrev Nils Klim i den underjordiske verden som er en parodi på bergensere, meget vakkert.

Så blir det valg og stormende jubel med Holbergs Den politiske kannestøper og så vakkert at jeg får tårer i øynene.

Vi veit inn i Norge at tiden er inne for politikk. Han hev ordet i sin makt, han der talaren, seier dei, han trollbinder sitt publikum, til kamp!

Martin Tranmæl var en god taler, sier de, og jeg tror han var det, meget meget god og grundig og redaktør av Arbeiderbladet og jeg så et utdrag av en tale på youtube for ikke lenge sida, svært flott. Agitator!

Politikk er å lage samfunnet bedre.

På toget er det å si sann mine ord ikke poenget. Toget flyr oppover fra Voss til Gravhalstunnellen til Myrdal og vi nærmer oss. Om litt. Mjølfjell for stopp man venter et motgående tog jeg skulle gjerne tatt en røyk nå, der kom toget, vi kjører. Langs vann, snøflekker på nordsida av fjella, kjekt. Hvor høyt er vi nå, høyere og høyere. Myrdal 866 meter over havet.

Brutt gjennom til Østlandet, tvert. 2 timer bare Vestland. Østland. Vannskillet møtt. Det daler nedover til Oslo S.

St. Hansdag. The German Umbrella, er en roman av en britisk krim forfatter, den leses nå fortløpende her på kanten om en fyr fra Hønefoss som gikk på bommen i London og skjøt seg i foten da han skjøt ned en politimann.

Lesning på toget av folk, for folk, jeg får det med å sovne litt. Å våkne med flaska i hånda og hunden på taket er ikke lett.

Vi nærmer oss Hønefoss og rapport fra turen så langt er ugress på taket. Petter Smarts tenkehette settes i funksjon og det knasker og fryser på huet mitt, noe er på gang, jeg blir osende fan av ingen og jeg er sur.

Selfie fra turen og greier og gress på taket og ugress i hagan om sommeren eder vi reiser gjennom hønefoss og opp til Hadeland hvor vi ikke har vært på lenge.

En sløyfe rundt Oslo en fangarm og det det dreier seg om er det som skjer mellom linjene i NSB Vy og vi ser hva med Jernbaneverken heller, så jeg kan ta en arm ut av vinduet og vinke i dette nye området for tog og det gikk tog her før over Roa og det er kun jeg som gjelder.

Jeg synes turen er kjedelig denne gangen jeg er snurt for en fin opplevelse over fjellet og jeg opplevde økende høyelse på bjerketrærne ned Hallingdalen fra Finse til Geilo, fint.

Vangsgutane, å lage kvalm frå Vestlandet er en samfunnsoppgave, Vestlandsfanden importert til Oslo i samme slengen og jeg ser inn i en foreteelse som er ankomst med bagasje.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: