Torggata Blad nr. 1 - 2019

TB nr. 1 - 2019, også kalt bolignummeret, tar temperaturen på boligpolitikken - eller mangelen på sådan. I tillegg kan du lese om hvilke utfordringer hushaier kan møte på og hvordan det oppleves å gå rundt i Teheran med en blødende endetarm.


Nr. 1 - 2019 er til salgs i vår nettbutikk. Støtt Torggata Blad ved å kjøpe papirutgaven her >>

Les TB nr. 1 - 2019 gratis her.

Å finne bolig er ingen enkel sak, for Struts som graver hodet ned i sanden og søker kommunal bolig der du vet, og sitter og venter uten å få snakke med saksbehandler, for saksbehandler behandler saker, ikke folk.
Igjen ringer klokkene og vardene tennes. Boligprisene er blitt så høye at selv sykepleiere i full jobb må ta til takke med å leie dyrt, dårlig og usikkert. Noe må gjøres om ikke den norske, demokratiske boligmodellen skal forvitre. Og igjen diskuterer vi den «tredje boligsektor» som en mulig løsning.
Hvem forutså 80/20-samfunnet for 30 år siden? Pønkerne forutså det selvsagt, hengitt som de i perioden var til sosiale dystopier og skrekkscenarier.
FN-konvensjonen for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter slår fast at medlemslandene skal sørge for at innbyggerne har tilgang til blant annet mat, vann, utdannelse og bolig. Boligen skal blant annet være stor nok, sunn, og med et rimelig kostnadsnivå. Norge er tilslutta konvensjonen, men hva betyr egentlig det?
Det eneste gårdsrommet i oslo med egen ballbinge – løste en stor konflikt mellom innvandrerbarn i gården og eldre etniske norske – ballspill mot vegger og vinduer nederst i gården gav opprinnelig ekstremt mye støy.
Mange tror at beboere i kommunale boliger bor rimelig, men sannheten er at den kommunale boligsektoren er markedsbasert, slik som resten av det norske boligmarkedet er – til stor forskjell fra de fleste land vi liker å sammenligne oss med, der det offentlige har et rimelig boligtilbud til de som sliter – en såkalt skjermet sektor.
Tenk deg at du våkner opp i din egen drøm i din egen by og du befinner deg plutselig utenfor Hoved-Deichman i Oslo.
Dagen før nasjonaldagen fikk jeg en kjip telefon. Huseier har solgt leiligheten jeg bor i for 3,2 mill.
Bygården er en lærerik, vakker og engasjerende bok om norsk boligpolitikk, om salget av en kommunal leiegård (Portalgården på Torshov i Oslo) og om dens opprinnelige og nyinnflyttede beboere.
Denne teksten er en fly forbanna, kvisete tenåring som smeller igjen døra til jenterommet så det skrangler i vindusrutene.
Så... du trodde det ikke skjedde noe som helst bak lukkede dører i bo- og arbeidskollektivet Vestbredden Vel Vel? Så feil kunne du ta.
Som leser av Torggata Blad nr. 1 2019 kvalifiserer du deg til å motta et ekte kunstverk ved å verve enten deg selv eller noen helt andre. Torggata Blad har skaffet til veie et begrenset opplag tegninger som er produsert ved hjelp av en helt spesiell blyant.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: