Torggata Blad nr. 1 - 2021

Temaet for Torggata Blads første nummer i 2021 er Amazonas, Amazon, amasoner og Volvo Amazon. Som for tidligere numre er ikke innholdet gjemt bak betalingsmur, men ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvis du liker det du leser, er du hjertelig velkommen til å støtte oss ved å kjøpe papirutgaven fra vår nettbutikk eller vippse oss en valgfri donasjon til vippsnummer 559855 (epic.no).


Nr. 1 - 2021 er til salgs i vår nettbutikk. Støtt Torggata Blad ved å kjøpe papirutgaven her >>

Det bredtfavnende temaet har ansporet til en tilsvarende stor bredde av bidrag. Stein Lillevolden skriver utførlig om arbeidsforholdene ved Amazon. Foretaket for innbilt sannhetssøkende virksomhet ironiserer over det samme temaet med sine to håndtegnede fake-annonser.Trine Haaland og Maria Vagle har oversatt den unike reportasjen som menneskerettighets-jurist Anna Milena Kohte har latt oss få bruke vederlagsfritt. Dikter og forfatter Stein Holte mimrer over Volvo Amazon – bilen som ble et slags symbol på det svenske sosialdemokratiet, mens Cathrine Brun og Thale Husemoen utdyper amasone-begrepet på hver sin måte.

I tillegg til de tema-relevante bidragene, byr dette nummeret også på mye annet. Harald Lange kaster lys over historikken til arbeidet bak og motforestillingene mot rusreformen. Ida Pallin Bostadløkken, Stein Holte og Sven Lindbäck har gjort hvert sitt intervju i tilknytning til mikroforlaget epic.no sine tre siste utgivelser. Billedkunstner Rita Leppiniemi presenterer to kolleger – Luisa Hübner og Kari Soinio – som begge jobber med performance formidlet gjennom fotografi.

Jadwiga B. Podowska innvier leserne i sitt surdeigsprosjekt. Med fortellingen "Leksikal tvekamp - ingeniøren får besøk" har Maria Vagle latt Torggata Blad være premiere-medium for hennes muntre og sarkastiske tekstserie (som vi håper også kommer samlet i en egen bok).

Les TB nr. 1 - 2021 gratis her.

Framoverlent og løsningsorientert kommune med uforløst næringspotensial og internasjonal appetitt inviteres til...
Volvo Amazon, lansert i 1956, kan vel sies å være en av de vakreste og mest særegne bilmodellene fra en tid der hvert merke hadde personlighet.
– en samtale med forfatter og aktivist, Pauline Harmange om bloggposten som ble til en internasjonal suksess og veien videre for feminismen
«En sivilisasjon er ethvert komplekst samfunn karakterisert av urban utvikling, sosial lagdeling innført av en kulturell elite, symbolbaserte kommunikasjonssystemer, og en oppfattet adskillelse fra og dominans over naturmiljøet.» wikipedia.no
Jeg lærte tidlig å bli sterk og uavhengig. En ekte amasone som stod opp for kvinners rettigheter. Jeg beundret mennene, misunte dem, knurra på dem. Inntil dagen jeg skulle tryne i min egen pøl av hovmod. Tvunget til å bli venn med svakheten og spørre meg selv hva ekte styrke var. Og frigjøring, hva var nå det egentlig ?
Both Luisa Hübner and Kari Soinio explores the relationship between how performance artists use photography and how photography is in itself a performance. Performance art is generally experienced live, but what documents it is above all photography. Photography has been used to capture performances since the invention of the camera and continues right up to today’s trend for selfies.
Tyve beboere i Maridalsveien 128 blir kastet ut av hjemmene sine og spør seg: Hvordan kan det ha seg at beboere som stiller langt svakere økonomisk blir bedt om å garantere for en sum som er mellom 32 og 64 millioner kroner høyere enn det eiendomsinvestorene må ut med?
Da barsjef på Cacadou, Henrik Manfredo, ble koronapermittert, satte han seg ned og skrev boka «Halve livet bak baren» der han deler erfaringer, anekdoter og synspunkter fra sitt mangeårige virke som bartender, dørvakt og karaokevert. Torggata Blad tok en telefon.
Betraktninger om arbeid, det daglige brød og fri flyt av dette og hint.
Vi er i ferd med å tilintetgjøre enhver mening kosmos måtte ha hatt for å skape oss. Og vi er i ferd med å frata hver og en av oss enhver mening med dette livets mirakel.
«Siden science fiction ikke er hverdagskost innen norsk skjønnlitteratur, var det med stor spenning jeg kastet meg over boken med undertittelen ”kybernetiske fabler”», skriver vår anmelder.
I over 50 år har det norske etablissementet forfulgt, ødelagt og drevet til selvmord utallige ungdommer som har eksperimentert med ulovlige droger. Ungdommer som har funnet en form for lindring av personlige smerter eller en måte å takle en vanskelig livssituasjon på har blitt straffet med utestengelse fra utdanning, arbeid, helse- og velferdsrettigheter, i tillegg til regulære straffereaksjoner på opptil 21 års fengsel.
I boka Innleid og underbetalt skriver den britiske journalisten James Bloodworth om sine erfaringer fra et år da han jobbet undercover i de mest uregulerte sektorene av arbeidslivet – også kalt gig-økonomien.
Lokalet ser ut som en nordkoreansk restaurant på grunn av de store, runde bordene. Folk sitter tett i tett, dette må være før korona.
Diptychene Amazonia I og II er inspirert av filmen «Fitzcarraldo» som skildrer det voldelige møtet mellom det vestlige, kapitalistiske mennesket og naturen og kulturen i Amazonas’ jungel.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: