Temaet for Torggata Blad nr. 1 - 2022 er omsorg, men av åpenbare årsaker har det kilt seg inn en dæsj av krig og krise – skjønt, omsorg er heller ikke et konfliktfritt emne.
Torggata Blad nr. 1 - 2022
Som for tidligere numre er ikke innholdet gjemt bak betalingsmur, men ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvis du liker det du leser, er du hjertelig velkommen til å støtte oss ved å kjøpe papirutgaven fra vår nettbutikk eller vippse oss en valgfri donasjon til vippsnummer 559855 (epic.no).
Hva som legges i begrepet omsorg varierer fra person til person. Mange tenker kanskje på den typiske ordkombinasjonen helse og omsorg, og videre til mer eller mindre fungerende velferdsordninger. Men kan ikke omsorg også gjelde et verdisyn som kommer andre arter vi deler denne kloden med, til gode? Eller individer vi verken har sett eller vet at eksisterer – som ofre for en krig vi ikke helt har skjønt at vi er med på? Eller hva med omsorg som en insistering på en samfunnsorden som tilbyr et alternativ til verdisynet og praksisen nyliberalisme, meritokrati og sosialdarwinisme forfekter?
Sosialantropologen David Graeber mente at omsorg kunne utgjøre et sårt tiltrengt alternativ til nettopp nyliberalismen. Basert på den feministiske omsorgsetikken utviklet han en omsorgens politiske økonomi der frihet og omsorg utgjør omdreiningspunktet. Slik vi tydelig har sett under pandemien, er omsorgsarbeidet vesentlig for opprettholdelse av samfunnet. Med sin omsorgens økonomi utvider Graeber det tradisjonelle omsorgsbegrepet til å gjelde mer enn pleie av barn, syke og gamle. Etter hans oppfatning er det for eksempel slik at om du lager en bro, så gjør du det fordi du bryr deg om at folk skal kunne komme seg over elven. Og du lager en bil fordi du bryr deg om at folk skal kunne komme seg rundt. For ham er produksjon kun en variant eller undergruppe av omsorg.
I tillegg til å ha oversatt en av Graebers forelesninger om ovennevnte tema, har vi invitert gamle og nye bidragsytere til fri refleksjon rundt begrepet omsorg. Resultatet har blitt mangslungent og byr på både samfunnskritikk, kunst, humor og nidviser.
Bidragsytere dette nummeret:
Arvid Sivertsen, Bror Wyller, Cathrine Brun, David Graeber, Dyveke Moe, Egon M. O’Malley, Emma Bakkevik, Flu Hartberg, Frode Svane, Gunhild Hofstad, Guro Vadstein, Harald Lange, Hasse Brinch, Hege Vadstein, Jadwiga B. Podowska, Kathleen Lynch, Lars Birkelund, Magnus Vanebo, Maria Vagle, Paul Brady, Per Arild Skorgen, Rita Leppiniemi, Sara Granér, Sondre Sjølie, Stein Holte, Stein Lillevolden, Sven Lindbäck, Thale Husemoen, Tore Hauge, Une Holden Vadstein, Wanja Tangen, Åse Karlsen