Torggata Blad nr. 1 - 2023

Som for tidligere numre er ikke innholdet gjemt bak betalingsmur, men ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvis du liker det du leser, er du hjertelig velkommen til å støtte oss ved å kjøpe papirutgaven fra vår nettbutikk eller vippse oss en valgfri donasjon til vippsnummer 559855 (epic.no).

Hva skjer når Torggata Blad bestemmer seg for å lage et tegneserienummer og presenterer det de ramler over og blir ramlet over av på veien? Svaret finner du nå på nett og på trykk. Det har blitt et fyldig nummer, stappet til randen av nybakte tegneserier, tegninger, intervjuer, omtaler og mye mer. Her er bidrag fra navngjetne veteraner som Christopher Nielsen og Flu Hartberg, men også serier laget av unge deltagere på Tøyen Tegneserieverksted – et tiltak for unge tegneserieinteresserte; både de og initiativtakerne presenteres i en lengre artikkel.

Det er ikke noe poeng å ramse opp alle skattene dette nummeret inneholder, men store deler av vår lesekrets vil sette pris på en samtale vi hadde med semilegenden Harald Lange, om hans mangeårige forhold til tegneserier. Vi er stolte av dette nummeret, så: bon appetit!


Bidragsytere dette nummeret:

Andrei Cotrut, Anne Sofie Heidenberg, Bror Wyller, Cathrine Brun, Christopher Nielsen, @drawingtruelife, Flu Hartberg, Gunhild Hofstad, Harald Lange, Hege Vadstein, KAPE, Kristin Hovland, Magnus Ruud, Mariano Pignatiello, Maria Vagle, Nathalie Melseth, Paul Brady, Rita Leppiniemi, Ronny Halum, Siri Nordborg Møller, Sondre Sjølie, Stein Holte, Subvertising Norway, Sven Lindbäck, Thale Husemoen, Tore Hauge, Tøyen Tegneserieverksted, Une Holden Vadstein, Åse Karlsen

Les alle artiklene i TB nr. 1 - 2023 gratis her

Fra omslaget: «Tante Kos er av typen som aldri fikk utdelt skam, og det kan være grunnen til at mange liker henne så godt. En av superkreftene til Tante Kos er hennes hyperelastiske PUPPER. I dette aller første nummeret av Tante Kos tar hun opp kampen mot fenomenet nettroll.»
Å gå i terapi er som å rydde i kjelleren. Først er det fullt kaos og det ser mye verre ut enn før. Frem kommer all dritten du ikke visste du hadde spart på. Alt du ikke har klart å kvitte deg med, alt du ikke visste du bar på. Frem kommer tingene du blir glad for at du har, gavene du hadde glemt, alt du har lett etter som har ligget der hele tiden. Gamle minner får nytt liv på hylla, du tørker støvet, gir livet nye meninger. Du setter ting opp ned, du kaster, brenner opp det du ikke trenger lenger. Du puster bedre etterpå, i sofaen, det tynger mindre over skuldrene.
For 20 år siden fikk Mirjana Zivanovic og Velimir Petrovic ideen til å skape et tegneseriemiljø slik at de kunne spre kunnskap om og interesse for tegneserier blant ungdom. Nå har ideen blitt til virkelighet og fått navnet Tøyen Tegneserieverksted.
Er det oversettere som spesialiserer seg utelukkende på å jobbe med tegneserier, eller er det forventet at enhver oversetter også kan oversette tegneserier? Gunhild Hofstad gir oss innblikk i tegneserieoversetterens arbeid i dette intervjuet med danske Siri Nordborg Møller.
Torggata Blad har i tidligere nummere vært så heldige å få gjengi illustrasjoner fra Sara Granérs omfattende tegneserie- og satireproduksjon. I november 2022 utga hun sin sjuende bok – «Den sjunde vännen».
I perioden 2007 til 2019 foretok Torggata Blads faste bidragsyter, Gunhild Hofstad, fem reiser til Russland. Med dagens politiske situasjon er det lett å bli farget fra forskjellig hold i hvordan man tenker om ulike land, men et land er aldri det samme som en president. Et land er alltid fylt av sine typer hverdager. I denne fotoserien blir vi minnet på Russlands mer hverdagslige sider.
Da jeg var liten satt jeg ofte i vinduskarmen på rommet mitt i annen etasje. Jeg fikk ikke sove eller hadde våknet opp midt på natten. Har de dratt fra meg?

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: