Torggata Blad nr. 1 - 2024

Som for tidligere numre er ikke innholdet gjemt bak betalingsmur, men ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvis du liker det du leser, er du hjertelig velkommen til å støtte oss ved å kjøpe papirutgaven fra vår nettbutikk eller vippse oss en valgfri donasjon til vippsnummer 559855 (epic.no).

Makta har aldri framstått som mer fundamental og skremmende enn i dag. Skremmende fordi noen av de mest sentrale internasjonale aktører har ledere som faktisk kan finne på å begå handlinger som rett og slett fører til en ny verdenskrig. Ledere som ignorerer internasjonale avtaler og FN-resolusjoner, og har satt i gang en spiral av trusler og opprustning. Samtidig er verden på stø kurs mot økologisk sammenbrudd. Drevet fram av et tilsynelatende uforanderlig økonomisk system som forsterker alt dette. Javisst, det er ganske fælt. Og jo mer vi hører og leser om det, jo verre blir det.


Så sitter vi der da, og er redde. Redde for Putin, Netanyahu, Trump, inflasjon og renteøkninger. Med mobiltelefoner som går i stykker dagen etter at garantien utløper, og trøster oss med å konsumere. Verden går sin skjeve gang, og vi er maktesløse til å gjøre noe særlig med det.

For hva kan vi egentlig gjøre? Når solidaritet er erstattet med individualisme? Når fagforeningskamp stort sett dreier seg om å holde tritt med inflasjonen? Når å flytte til Sveits blir et effektivt politisk maktmiddel? Når politikerne stort sett vedtar tiltak nedover? Når økonomiske lover begrunner alt som er fælt?Vel, vi kan klynke og gi faen, eller bite tenna sammen og prøve å sparke tilbake så godt vi kan. Torggata Blad går for det sistnevnte. Det er mye skildring av avmakt i dette nummeret, men la det være et utgangspunkt for å sloss mot det. Tenk: Må det være sånn? NEI, det må ikke være sånn!

Bidragsytere dette nummeret:

Bror Wyller

Cathrine Brun

Dyveke Moe

Flu Hartberg

Gunhild Hofstad

Hanne Ugelstad

Harald Lange

Hege Vadstein

Jan Sveen

Klara Freidig

Kristin Knudsen

Mariano Pignatiello

Nika Dubrovsky og David Graeber

Ole Harald Dahl

Paul Brady

Rita Leppiniemi

Sondre Sjølie

Stein Holte

Subvertising Norway

Tore Hauge

Tormod Fuglestad

#UNMUTEGAZA

Åse Karlsen

Les alle artiklene i TB nr. 1 - 2024 gratis her

Makta har aldri framstått som mer fundamental og skremmende enn i dag. Skremmende fordi noen av de mest sentrale internasjonale aktører har ledere som faktisk kan finne på å begå handlinger som rett og slett fører til en ny verdenskrig.
UNMUTEGAZA er en internasjonal aksjon som uttrykker sympati med palestinere og viser fram krigens grusomheter ved å lage nye kunstuttrykk av fotojournalistersdokumentasjon fra Gaza. De følgende bildene er fra #UNMUTEGAZA-aksjonen i Oslo som ble gjennomført av Subvertising Norway.
Makt ja, joa... Et det ikke bare å måle peniser, da? De med størst komplekser får fri tilgang til atomvåpen?
Medborgarparlamentet är ett nytt försök på att utveckla den finska demokratin, som ordnades för första gången i november 2023. I den här intervjun berättar Jukka Hooli hur han upplevde deltagandet.
Novellen «The Machine Stops» ble gitt ut i 1909, men er forbløffende relevant når det gjelder å kaste lys over menneskenes forhold til teknologi, viser artikkelforfatteren i dette essayet.
Den koreansk-tyske filosofen Byung-Chul Hans bøker er oversatt til over 20 språk og gis ut i stadig nye opplag. Filosof og forfatter Ole Harald Dahl presenterer her tematikken i Hans forfatterskap og etterlyser norske utgaver av bøkene.
Hvis du plages av høye bunker med klimabøker du ikke kommer i gang med, kan Arild Vatns bok om bærekraftig økonomi fungere som litterær plumbo og er i tillegg særdeles avmaktsreduserende, mener Torggata Blads anmeldere.
Jeg er mer enn vanlig interessert i voldtekt, tror jeg. I alle fall lagde jeg en podkastsesong på åtte episoder i høst, som handlet om voldtekt, og det var sykt lærerikt på veldig mange plan. Her er litt av det jeg lærte.
Romanen Noe tapt og noe vunnet av Tara Westover bør leses av alle som frivillig ønsker å utvide sin psykologiske forståelseshorisont rundt temaet «hårreisende barndommer det går an å overleve», skriver Gunhild Hofstad i denne bokomtalen.
Jeg går på skinner. Og jeg er ganske så mye nytt og fint, og det er det det dreier seg om. Fred, jeg er gitt opp og har gitt opp.
Finnes det noe hinsides A4-livet, bortenfor fast jobb med pensjonssparing og komplett middagsservise til 12 personer? Artikkelforfatteren mener bestemt at det gjør det, selv om det kan være smertefullt å rive av plasteret.
Jeg kjente ikke meg selv lenger. Hverken fysisk eller psykisk. Følelsesløs. Parken rundt meg lå bak en skillevegg av tid. Den var grå, fargeløs. Det var fullført, endelig var det oppnådd. Å ta livet av livet. Å bli en usynlig. Å være mindre enn luft.
«Ikke tenk», sa støttespillerne mine, «vær god med deg selv». «Du må ha tillit til at du er bra nok», sa vennene mine, «du er mer enn god nok!» Ordene deres prøvde å nå meg, mens jeg løp, og visste ikke at jeg løp fra meg selv, livredd for tankene mine, som dømte meg for de minste ting. De stjal litt hver dag, tankene. Evnen min til å føle livet, merke meg selv, til å nyte.
I 2019 besøkte den russiske kunstneren Nika Dubrovsky og den amerikanske sosialantropologen David Graeber Veneziabiennalen. Opplevelsene framkalte både forundring og friksjon, og tente gnisten til deres første felles skriveprosjekt – det tredelte essayet En annen kunstverden. Her er første del.
Pilarene er borte, vi har revet tempelet Den røde bakgrunnen er det hav av blod den nye republikkens fødsel kostet i midten en hvit sirkel av fred og harmoni, garantert av den evige stjernen, nå farget svart av forbrytelsene vi begikk for den nye republikk

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: