Under the ruins, the beach!

Torggata Blad nr. 2 - 2019

I dette nummeret har bidragsyterne tatt for seg ulike aspekter ved demokratiet. Her kan du bl.a. lese om populisme i Mexico, IMF og Verdensbankens kontroll over folkevalgte regjeringer og hvordan overvåkningskapitalisme i stigende grad vil påvirke resultatene ved politiske valg, samt mye annet.


Nr. 2 - 2019 er til salgs i vår nettbutikk. Støtt Torggata Blad ved å kjøpe papirutgaven her >>

Les TB nr. 2 - 2019 gratis her.

Krigen var over. Fascismen var beseira. Vi hadde vinni. Aldri mer 9. april. Den nakne flaggstanga ble kledd i rødt hvitt og blått, og vi gjenreiste landet med god hjelp fra onkel Marshall i Amerika.
IMF og Verdensbanken later til å ha fått en slags gratisbillett inn i utviklingslands interne økonomiske politikk, under dekke av at organisasjonenes formål i utgangspunktet er å forebygge krig og fattigdom og bygge opp gode økonomiske systemer.
Siden den politiske krisen i 1968 har mexicanere ønsket å få på bena et demokratisk styresett og avskaffe den autoritære styreformen landet var underlagt siden slutten av 1920-tallet. I dag, etter tiår med arbeid for å etablere institusjoner og en rettsstat, befinner demokratiet seg igjen i faresonen under den nye regjeringen til López Obrador.
Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll – 112 riksdagsmenn, en prins og hans stab – ble bevertet morgen, middag og kveld i seks uker til en pris på 73 000 riksbankdaler (tilsvarer ca. 10 millioner kroner i dag).
Samfunnet skal styres nedenfra. Det er det sentrale. Dette må diskuteres. Hva betyr dette. Og hva har dette for mening. Nedenfra. For meg skal alt ha folkelig kredibilitet og legitimitet.
Her vanker mye undergrunn, og mange folk flytter hit for å bli en del av Gamlebymyten, en del av subkulturen, en del av Vålerengaklanen, skinkulturen, Ska-musikken, dub, reggea, hip hop...
I 1930 anslo økonomen John Maynard Keynes at vi ved årtusenskiftet ville ha 15 timers arbeidsuke. Teknologi og effektivisering ville redusere behovet for arbeid drastisk. I teorien stemmer det. Likevel jobber vi like mye som før.
Da jeg skulle skrive om karneval og demokrati ville jeg ta utgangspunkt i min egen fascinasjon for karnevalet og i en livslang kjærlighet til en helt spesiell bok. Til tross for stor kjærlighet er dette en bok jeg aldri har greid å lese fra perm til perm, men bare har lest i små biter og stykker.
En gang kjente jeg en mann som ble fylt av store tanker da han så stjernehimmelen med sin far.
Det lokale punk-forlaget Byllepest Distro arrangerte siste helga i juni en tredagers feiring av autonom punk-kultur. Festivalen foregikk dels på Blitz, dels i Hauskvartalet, nærmere bestemt på Barrikaden, for anledningen utvidet med den tilstøtende Humla-bakgården på Hausmania.
Når valgkampene blir stadig mer show-preget og partiprogrammene blir formulert i et ugjennomtrengelig språk, vil politiske valg i økende grad dreie seg om følelsesvalg. Dermed kan man spørre seg om økningen i innsamlingen av følelsesdata kan bety en trussel for demokratiet slik det praktiseres i dag.
Jeg har mange gode grunner til å hate psykiatrien. Den har kostet meg jobb, en kjæreste og holdt på å ta livet av meg. Den har drept flere av mine beste venner.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2024 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: