Torggata Blad nr. 2 - 2020

Torggata Blads høstnummer er et temanummer viet til psykiatri og utenforskap. Som vanlig gjemmes ikke innholdet bak noe betalingsmur, men ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvis du liker det du leser, er du hjertelig velkommen til å støtte oss ved å kjøpe papirutgaven fra vår nettbutikk eller vippse oss en valgfri donasjon til vippsnummer 559855 (epic.no).


Nr. 2 - 2020 er til salgs i vår nettbutikk. Støtt Torggata Blad ved å kjøpe papirutgaven her >>

Menneskeheten er gal og ledes av en gjeng med psykopater. Hvis du ikke ser dette, er du en hjernevaska sau. Men slapp av. Folk flest er sauer. Det er helt normalt, og de fleste sauer gjør hva som helst for å regne seg som normale.


Sauer på vei mot stupet sanser innerst inne at noe er dramatisk feil. Men er man inne i en flokk er det vanskelig å stoppe. For store deler av menneskeheten blir det ekstra vanskelig siden selvrealisering og individualisme sperrer for innsikten om at man faktisk er inne i en flokk. Og sikten framover er tåkelagt av mediaflimflam og maktpropaganda. 


I en sånn situasjon er det ikke rart at nærmere ti prosent av Norges befolkning går på lykkepiller.

Med en fornuftig organisering kunne vi hatt fire timers arbeidsdag og brukt resten av tida på å nyte livet. De fikk det visstnok til i steinalderen. I stedet driver vi oss selv til sammenbrudd i forsøket på å møte de stadig mer nådeløse kravene fra skole og arbeidsliv. Diagnose- og sjølmordstallene stiger i været. Hvis du er en av dem som har papirer på at du er gal, er det vel en trøst, om enn fattig, at menneskeheten som art er enda galere.


Søk trøst og støtte ved å lese Torggata Blads nummer om psykiatri og utenforskap. Denne gangen kan vi bl.a. by på et splitter nytt intervju med forfatter Thorvald Steen, dikt, vitnesbyrd, rants, nonsens, vandrefalkeblikk, håndarbeidsstoff etc., etc., etc.

Les TB nr. 2 - 2020 gratis her.

Kjøtt- og meieriproduksjon er den største årsaken til global oppvarming, men vi nekter å gi slipp på en livsstil som holder på å ta livet av oss. Hvorfor frykter vi forandring mer enn døden?
Forfatter Thorvald Steen er engasjert i annerledeshet og jobbet i en årrekke ved Gaustad sykehus. I 2005 var han redaktør for jubileumsboka til sykehuset. Torggata Blad har i løpet av våren møtt ham for samtaler om psykisk helsevern i dagens Norge. Her er et utdrag fra samtalene.
Menneskeheten er gal og ledes av en gjeng med psykopater. Hvis du ikke ser dette, er du en hjernevaska sau. Men slapp av.
Om de nesten uregjerlige følelsene, og om de noen ganger uhelbredelige uregjerlige.
Halsen min knyter seg og stemmen vrenges i meg og jeg kremter, hoster, kremter, og jeg prøver å puste men får ikke puste.
Jeg tenker på statuer, malerier og relieffer vi pynter våre felles rom med. For det er viktig å holde fast på tanken om at det som er utenfor veggene er inne i vårt felles rom. Noe vi alle skal dele.
Vårt hypermoderne samfunn er kilde til mye stress. For de som sliter med å finne seg til rette i moderniteten, kan hagearbeid være en beroligende overgang til et mer jordnært liv.
Det å gå etter de svakeste, det å bryte ned tillit og tiltro til et helt system, er noe de fleste ville forbundet med andre deler av samfunnet, ikke først og fremst psykiatri og det som handler om menneskers psyke.
Siden 2009 har Cathrine Louise Finstad samlet anonyme betroelser fra hele landet og vist dem fram som illustrasjoner på norskehemmeligheter.no og på Instagramkontoen @norskehemmeligheter med over 120 000 følgere.
En svært velskrevet, klok og hjerteskjærende selvbiografi som dessuten ender godt. Men, som forfatteren påpeker, er det ingen selvfølgelighet at det skulle ende slik.
I Norge i dag hersker det en forestilling om at psykoterapi – i motsetning til medikamentell behandling – er fullstendig bivirkningsfri.
Tre kvinner på vei hjem fra jobb på en duvende hengebro.
Infokapsler om virkningen SNRI-preparatet Duloksetin har på signalstoffene i hjernen.
I høstmørke dager er ingenting koseligere enn å sitte innendørs og praktisere tålmodig fingernemhet i form av papirbretting.
I ungdomstida var vi opptatt av å hjelpe de som «var på lokern», ta dem med på tur i skogen, gi dem mat, prate med dem, skaffe dem medisiner som kanskje kunne hjelpe. Hovedpoenget var å beskytte dem mot den fiendtlige psykiatriens klør.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: