Torggata Blad nr. 3 - 2020

Torggata Blads julenummer 2020 er viet til stordata, algoritmer og overvåkingskapitalisme. Som for tidligere numre er ikke innholdet gjemt bak betalingsmur, men ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvis du liker det du leser, er du hjertelig velkommen til å støtte oss ved å kjøpe papirutgaven fra vår nettbutikk eller vippse oss en valgfri donasjon til vippsnummer 559855 (epic.no).


Nr. 3 - 2020 er til salgs i vår nettbutikk. Støtt Torggata Blad ved å kjøpe papirutgaven her >>

Stordata er en av det forrige tiårets største vekstindustrier, og den har blitt utviklet i en sky av kontroverser om korporativ lovgivning og folkelige protestbevegelser mot overvåking.

Fenomenet var forutsett som en uunngåelig konsekvens av internett-revolusjonen, og der mange har vært uroet av utsiktene til et globalt korporasjonstyranni bevæpnet med historiens uten sidestykke kraftigste overvåkings- og analyseverktøy, har andre sett forretningsmuligheter og de positive effektene dette vil ha for bl.a. logistikk og samferdsel, og ikke minst kundeprofilering.

Stordata har først og fremst vært brukt i offentlig øyemed til å bekjempe sykdommer, til å regulere biltrafikk og kjøremønstre, til å kvalitetssikre forskning eller juridiske siteringer, til å kartlegge reelle og potensielle kriminelle og terrorister, etc.

På det siste feltet skjer det en utvikling med sikte på å kunne forutse mulige situasjoner utfra analyse av personers adferd, sosiale kontakter og kommunikasjon.

At stordata kan brukes til å manipulere med politiske trender er hevet over enhver tvil, men hvor bra det fungerer, er vi ennå noen store pakker unna å finne et svar på.

Dette er overvåkingssamfunnet i det 21. århundre. Det er noe helt nytt for alle, og det spørs om vi rekker å bli vant til det.

Ta et dypdykk i stordata-materien ved å lese Torggata Blads nummer om stordata, algoritmer og overvåkningskapitalisme, og la deg bli dultet til å starte refleksjon omkring temaet. Nummeret inneholder intervjuer, bokanmeldelser, kronikker og en smakebit fra en fransk tegneserie om kunstig intelligens. I tillegg byr vi som vanlig på dikt, nonsens og noe mer eller mindre relevant jule-stoff.

Les TB nr. 3 - 2020 gratis her.

Dromedar har gjennom en årrekke vært et av Hausmanias mest markante musikkforetak. Med sitt spesielle uttrykk har de fått gjennomslag i så vel den rocka undergrunnen som på den hippe klubbscena, og ikke minst i kunstkretsene.
SAMtidskapsel er et tverrfaglig scenekunstprosjekt, som går direkte inn i menneskers opplevelse av ensomhet og samhold, avstand og nærhet – i en tid hvor hele verden tvinges inn i en ny tilværelse. Hva gjør denne tiden med oss som samfunn? Og som enkeltindivider? Tør vi stå i det ukjente? Kan vi være alene sammen?
Person 1: påpeker fakta Person 2: herregud så syk du er, tenk å ha sånne MENINGER om ting!
Har du hørt om friendship books? 90-tallets hotteste sosiale medium var en pitteliten, sammenstiftet papirbunke, et lite hefte med forseggjort forside og initialene FB.
Skal man juble eller bli vettskremt når de superrike elitene i World Economic Forum (Davosgjengen) bruker koronapandemien til å lansere en ny og, ifølge dem selv, mer rettferdig økonomisk verdensorden i samarbeid med FN og selveste Prins Charles?
Vi lever i skrullete tider. Personlighetsforstyrrede statsledere boltrer seg på de fleste kontinenter, og mange land går faretruende fort i feil retning. Nå i 2020 ble også en sørgelig milepæl nådd: Det var på verdensbasis for første gang på svært lenge flere autokratier og diktaturer enn demokratier. Og førsteplassen på diktaturrankingen innehas i år som alle andre år av Nord-Korea.
En vanlig missuppfattning är att vårt öga ser det mesta som går att se. I själva verket ser vi bara en försvinnande liten del av den information som omger oss i form av ljus och rörelser.
I løpet av fire år oppsøkte Dag Hareide teknologiske maktsentra i mange land – særlig USA og Øst-Asia. I boka «Mennesket og teknomaktene» forteller han om oppdagelser og møter. I en kronikk som ble publisert i Klassekampen 15. oktober 2020 sammenfatter han det vesentligste av bokas innhold og lanserer et forslag til 10 bud med råd om hvordan vi skal forholde oss til overvåkingskapitalismen.
Roar Høstaker er professor i sosiologi og arbeider på ein genealogi av posthumanismen. Her ser han nærmare på den delen av kunstig intelligens som er kalla maskinlæring, eller læringsalgoritmar.
En pedagogisk og ikke alt for dyster inngangsport til stordata- og KI-feltet som kan gi leseren en smule fotfeste før man evt. gir seg i kast med mer dystopiske utgivelser.
Teknologien anonymiserer, oppgraderer, reduserer og erstatter mennesket. Det som i utgangspunktet var hjelp til å overleve har blitt som en slags forlengelse av oss selv, en forbedring man gjerne ikke har helt styring på eller oversikt over.
Ett år før Karin Boye skulle forlate dette jordlivet, skrev hun den dystopiske romanen Kallocain, som handler om et sannhetsserum.
Robin Cousins tegneserie Jean Melvilles profil presenterer overvåkningsmekanismer, stordata og storkapitalisme i skremmende samrøre. I en sjarmerende nåtids-noir av en tegneserie, som dessuten handler om vennskap og å bli voksen, får vi servert en påfallende gjenkjennelig dystopi. Torggata blad har fått den eksklusive retten til en gjengivelse av noen sider fra boken. Her følger en liten introduksjon.
Har du fortsatt ikke fått med deg Ibsen-sitatene på Karl Johan, til tross for at vi i fjorårets julenummer disket opp med en Ibsen-quiz basert på gate-sitatene? Frykt ikke, du er ikke alene! Her får du nok en gyllen anledning til å piffe opp din kulturelle kapital og gatesmarthet.
Torggata Blads ekspertpanel har analysert og vurdert et stort antall produkter og funnet fram til hva som er årets beste gaveartikler til den moderne mann og kvinne.
Det gjelder å følge moten til jul, også i det Herrens koronaår 2020. Vi vil her vise deg hvordan du gjør moteriktige juleforberedelser i år.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: