Torggata Blad nr. 3 - 2023

Som for tidligere numre er ikke innholdet gjemt bak betalingsmur, men ligger gratis tilgjengelig på nett. Hvis du liker det du leser, er du hjertelig velkommen til å støtte oss ved å kjøpe papirutgaven fra vår nettbutikk eller vippse oss en valgfri donasjon til vippsnummer 559855 (epic.no).

Vi som jobber med Torggata Blad ser det som en viktig målsetting å tilby en ytringsmulighet for uhørte stemmer. En slik uhørt stemme – eller snarere et kor av slike overhørte stemmer, hvor det både inngår smerteskrik, dødsralling, fuglekvitter og humlesurr – er dyrenes stemme. Den vil vi forsøke å slippe til i det aktuelle nummeret der temaet kort og godt er dyr. Forsøket er selvsagt dømt til å mislykkes, idet det er uunngåelig at våre tanker og handlinger er filtrert og korrumpert av vår altoverskyggende antroposentriske verdensanskuelse. Eller?

Biologisk sett regnes mennesket som et dyr tilhørende pattedyrordenen primater, men på de fleste andre områder settes det et strengt skille mellom dyr og menneske, der mennesket anses som langt mer høyverdig og verdifullt – dette til tross for at vi utgjør den mest destruktive arten som har levd på jordkloden.

I tillegg til dette skillet mellom «oss» og «dyrene», rangeres dyrene på en egen verdiskala fra høystatusdyr (hund og katt), via ville/eksotiske dyr (bjørn og ørn) og produksjonsdyr (storfe, småfe, fjærkre) til skadedyr (flått og råtte). Ved siden av slike sorteringer – som har lumske religiøse og økonomiske undertoner – flotter vi oss med erklæringer slik som den vi har i Dyrevelferdslovens § 3 der det slås fast at dyr har «egenverdi uavhengig av den nytteverdi de måtte ha for mennesker». Men hvordan går dette egentlig i hop med en praksis som peker i en helt annen retning?

Er Dyrevelferdsloven egentlig bare en måte å kamuflere at vi bruker dyrevelferd for å redde vårt eget skinn her vi står midt i en økologisk krise med klimaendringer og artsutryddelse? Er vi virkelig så preget av det veterinæren og forfatteren Bergljot Børresen betegner som «jegerufølsomheten» at vi aldri helt greier å gi slipp på vårt egennyttige perspektiv? Hva betyr dyr for oss? Og ikke minst: hva betyr vi for dyrene – altså de andre dyrene? Dette er blant spørsmålene vi har invitert ulike eksterne og faste bidragsytere til å reflektere rundt og ytre seg om.


Bidragsytere dette nummeret:

Andrei Cotrut (KRANK), Anita Cumbes Pedersen, Cathrine Brun, Flu Hartberg, Fredrik Lloyd, Gunhild Hofstad, Hanne Ugelstad, Harald Lange, Hege Vadstein, Helle Bakke, Jadwiga Podowska, Lise Moum, Magnus Ruud, Maria Vagle, M&E, Paul Brady, Per Arild Skorgen, Rita Leppiniemi, Stein Holte, Tore Hauge, Yvonne Dolena Brady, Åse Karlsen

Les alle artiklene i TB nr. 3 - 2023 gratis her

Vi er det store skadedyret. Trollmannens læregutt. Vampyren som suger jorda tom for blod. Ødeleggeren av verdener. Naturens mest katastrofalt mislykkede eksperiment. Billedlig talt: Satans yngel.
Hvis Senterpartiet tror at de skal klare å spenne bein på NOAH ved å frata dem statsstøtte, får de tro om igjen. For NOAH er kampen for statsstøtte ikke primært en kamp om penger, men snarere en prinsippsak om at statsstøtte ikke skal tildeles som en belønning til organisasjoner som ikke utfordrer regjeringens politikk.
Jeg må innrømme det med en gang; jeg har ikke lest hele boka. En cocktail av dårlig tid, akademisk latskap, et juridisk og religiøst begrepsapparat fra middelalderen, på engelsk, ledet meg til å ta det jeg trodde skulle bli en snarvei, gjennom å lese sekundærlitteratur. Det ble i stedet en kronglete, men interessant omvei inn i en omfattende tematikk.
Tekst og tegning Anita Cumbes Pedersen Mørkets veldige veggervelter all vonDer ljosgløtt...
Julen er en tid for omsorg og generøsitet, og er en gyllen anledning til å gi de nærmeste akkurat det de drømmer om – eller det de ennå ikke vet at de ønsker seg. Men hva gir man til laksemilliardæren som har absolutt alt?
Første gang jeg hørte om Elric var en høstkveld i 1983, da jeg var på vei til skysstasjonen på Kongshavn sammen med to daværende beboere som hadde invitert meg på nachspiel.
Med utgangspunkt i gjesteatelieret OUR AIR har den finlandssvenske billedkunstneren Rita Leppiniemi arrangert det store miljøkunstprosjektet Konststigen i Gamla hamn der 9 kunstnere deltok. Her beskriver hun bakgrunnen for og gjennomføringen av prosjektet.
Boken er basert på de tankene en 8 år gammel gutt gjør seg under reklamepausene mens han ser på en TV-dokumentar om Darwin.
Moskva Zoo på 90-tallet. Arne Egil Tønset bor der for en kortere periode med familien sin, og ser en isbjørn for første gang. I 35 graders varme. Isbjørner kan bare svette gjennom tungen, og der ligger et gigantisk, gulhvitt dyr og lider noe forferdelig…
Oppfinnsomheten er stor når det gjelder å hindre aktivister i å bremse storkapitalens jag etter profitt. I Storbritannia har de endret på lovverket slik at for eksempel protestaksjoner mot dyreforsøk blir ansett for å være terrorisme
De som frykter at dette er en bok som skal ta fra dem appetitten på kjøtt, kan puste lettet ut. Følgelig vil veganere og dyrevernere som håper at de i denne boka skal finne nyttige argumenter og støttende statistikk, kanskje bli litt skuffet.
Tore Hauge har startet en ny serie med musikkanmeldelser for Torggata Blad. Serien kaller han Nervøse toner, og først ut er de nyeste platene til John Cale og Fuse.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: