Utfyllende om Grunnloven

Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll – 112 riksdagsmenn, en prins og hans stab – ble bevertet morgen, middag og kveld i seks uker til en pris på 73 000 riksbankdaler (tilsvarer ca. 10 millioner kroner i dag).

Tekst: Redaksjonen

Dette to hundre år gamle regnskapet forteller med tørre tall om mat og drikke i strie strømmer. Faktisk drakk de 112 utsendingene mer på de seks ukene de var samlet på Eidsvoll, enn gjennomsnittsnordmannen i 1814 drakk på et helt år!

F.eks. besto frokosten av kald mat med madeira, øl og dram til. Slik fortsatte det. Dagbøkene til Eidsvollmennene flommer over av beretninger om punch, madeira og sur rødvin til maten helt til Riksforsamlingen gikk fra hverandre.

Hver representant fikk en tredjedels liter rødvin til maten hver dag, men spurte han om mer, ble ønsket innvilget. Jacob Aall forteller om den siste middagen: «Vi spiste som sedvanlig, kun i dag hadde vi 4 retter mat og slett madeira.»

Det er Ankers forvalter, Arnesen, som har ført regnskapene. Første leveranse av rødvin var på «tre oksehoder» rødvin, ca. 700 liter. Oksehode var en måleenhet tilsvarende 240 potter eller to tønner – drøyt 232 liter. I alt er det regnskapsført 2000 liter rødvin. Det vil si en tredjedels liter pr. dag pr. mann, men dette var nok den sure rødvinen mange klagde over. Det gikk med større mengder som ikke er blitt spesifisert. Bedre vin ble levert kassevis i flasker.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: