Valget er ikke noe kval

Tekst og foto Tore Hauge

Jeg har jo liksom alltid stemt. Både til Kommune-, Fylkesting- og Stortingsvalg. Jeg har stemt på løgnaktige og råtne partier som Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, ja til og med Rødt. Det gjør jeg ikke igjen. Ikke nå. Ikke i år. Jeg har fått nok.

Av råttenskapen. Av svikefulle budsjetter. Av feite, overbetalte politikere. Som knapt har gjort et arbeidsslag i hele sitt liv. Som strengt tatt bare har kunnet spasere rett ut på golfbanen. Eller spilt tennis i sola. Stått på stand og drevet valgkamp, liksom. Æsj, jeg får lyst til å slå dem ned. Med bare nevene.

De tror de er maktmennesker. Det er vi, folket, som er det. Hvis vi ikke stemmer på dem, har de ingenting de skulle ha sagt. Høyresiden er likedan. Helt ubrukelig. Disse skal liksom styre vår nasjon? Disse skal vi liksom stole på? Ikke denne karen.

Ikke mer. Jeg er 60 år nå. Voksen. Jeg hverken stoler eller tror på politikerne lenger. Jeg var i en chat med Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, her forleden på LinkedIn. Jeg kalte henne en løgner. De snakker om sunnhet for folket. Riktige matvarer. Valg osv.
Jeg spurte henne enkelt hvorfor siktet hvetemel er billigere enn sammalt. Når det trenger mindre prosessering. Ikke noe svar. Hun sluttet chatten der og da. Det er profitten som styrer. Ikke kom og snakk om riktige matvarevalg for den gjengse norske innbygger.

Når patetiske bedrifter som Oda gjør det sterkt blant latte-generasjonen. Som freidig kommer kjørende på sine elektriske sparkesykler. Med hipsterskjegg og trange, svarte anorakker. De koker ikke poteter engang. Setter ikke erter i bløt over natten. Går aldri på bærtur i skauen etter blåbær.

De gidder ikke. De har så høye lønninger at de kan kjøpe tre varme take away-måltider mandag til fredag. De gjør ingen valg på kolonialen. De får varene levert på døra. Etter ukemeny-prinsippet. Kjøpt og betalt, og helt valgfritt. Det er listet opp på forhånd.

Er vi i ferd med å få en nasjon av blinde, døve og stumme mekano-mennesker? Det later til det. Dagens unge er faen meg så ordentlige, pysete og kvapsete at det ikke er til å tro. Med oppvekst bestående av gaming, potetgull og energidrikk.

Ikke kom til meg og si at hvis man ikke stemmer ved valg deltar man ikke i samfunnet. Det er den største løgnen av alle.

Jeg stemmer ikke på møkk. Ikke nå lenger. Jeg er klok av skade. Fuck off.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: