Vi bygger fremtiden

Tekst og illustrasjon Torggata Blads kommunikasjonskonsulenter

LamBetong by NORCEMENTURA
BÆREKRAFT – INNOVASJON – VERDISKAPNING

Dugnad er et særnorsk begrep og et fenomen som har dype røtter i den norske folkesjela.

Nå når norsk saueproduksjon sliter med proppfulle kjøttlagre(1), er det viktig at vi alle hjelper til og blir med på kjøttdugnaden.

Vårt bidrag består i produksjonen av et splitter nytt og utrolig bærekraftig bygningsmateriale: LamBetong.

Sementindustrien har allerede stor suksess med å bruke hønseskrotter fra eggindustrien til bindemiddel i sementen. Vi ønsker å gå enda lenger og tilbyr nå et komplett og bruksklart betongprodukt som kan helles rett i forskalingsformen.

Saueskrotter inneholder mye av ingrediensene som trengs for å lage solid betong: væske, kalk og fett som hindrer armeringsjernet i å ruste. I tillegg har ullen gode isolerende egenskaper som samtidig tilfører betong en elastisitet som motvirker sprekkdannelser. Vårt produkt utnytter 100 % av saueskrotten(2) og sparer dermed miljøet for tæring på verdens stadig knappere vann- og sandressurser.

LamBetong finnes foreløpig i tre lekre fargevarianter, som alle er naturlig framstilt:

I tillegg til bygningsmaterialet LamBetong har vi utviklet det terrazzo-lignende overflateproduktet som er til forveksling likt norsk fårepølse: Stabburs-terrazzo.

Stabburs-terrazzo | farge: seterdrøm

Stabburs-terrazzo er slitesterkt, enkelt å holde rent og finnes i en rekke moteriktige rødlige valører.


1) Som følge av at ondsinnede krefter forsøker å sabotere norsk saueproduksjon gjennom fordomsfulle svertekampanjer med feilinformasjon om klima- og helse-ulemper, har forbruket av lamme- og fårekjøtt gått drastisk ned. Slakterienes fryselagre er derfor fulle, og mange slakteklare sauer og lam står på lange ventelister.

2) Moderne forbrukervaner medfører at kun 30 % av slaktedyrene brukes, og av dette går ytterligere 30 % tapt som matsvinn. Å anvende animalsk biomasse til mat er derfor langt mindre ressursvennlig og bærekraftig enn å bruke dette materialet til betongproduksjon.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: